Duş alırken, banyo yaparken ne hata yapıyor olabilirim ki, duşta nasıl bir hata yapılabilir yani diyenler, bu söylediklerinizde size çok hak versek de yazının tamamını okuduğunuzda yaptığınız hataların siz de farkına varacaksınız.
Yıkanma sürenizden tutun da suyun sıcaklığına hatta şampuan kullanımına kadar ihmal ettiğimiz durumları aşağıda sizler için derledik. Yalnızca cildinizde neden olacağı tahrişler değil, aynı zamanda israf edilen su ve ay sonu faturası için de bu maddelere dikkat etmenizde yarar olacaktır. Nitekim her gün 8 dakikalık bir duş süreniz varsa bu, yılda toplam 48 saate tekabül ediyor. Peki bu süreç size nasıl bir vakit kaybı? Ya da cildiniz ve çevre sizin 8 dakikalık günlük duşunuzdan nasıl etkileniyor hiç düşündünüz mü?
1- Banyoya girdikten sonra çıkmak istemeyenlerden misiniz? Bu nedenle yıkanma süreniz her duşta uzayabiliyor mu? Kendinizi suyun keyfine kaptırıp bir türlü çıkamıyor musunuz? O keyfi çok iyi biliyoruz ama bu, cildinize yaptığınız çok büyük bir kötülük. Duş süresi uzadıkça cildinizin daha fazla kuruması kaçınılmaz. Üstelik uzun tutulan her banyo, tonlarca su israfı demek. Özetle banyo sürenizin 5 dakikasından fedakarlık yapmanız, her yıl 7,5 ton su tasarrufuna destek olacaktır. Kısacası bu hem cildinize hem de dünyanın geleceğine olumlu etkisi olan bir fedakarlık olacaktır.
2- Saç yıkama ve krem yapma sıralamanız nasıl? Banyoya girdiğinizde son yaptığınız şey mi saç yıkamak ve ardından krem yapmak? O zaman hata yapıyorsunuz. Banyoya girdiğinizde yapmanız gereken ilk şey saçlarınızı yıkamak ve ardından krem yapmak, sonra da durulamak. Durulama işleminin, vücudunuzu yıkadığınızda da devam etmesi gerekir. Bunun nedeni ne kadar durularsanız durulayın, saç ürünlerinin kalıntıları saçlarınızda ve derinizde kalmaya devam eder.
3- Kışın sıcak bir banyonun keyfi, yazın ise buz gibi bir duşun ferahlığı hiçbir şeyde yok değil mi? Biliyoruz ama ne yazık ki onaylayamıyoruz. Banyo esnasında cildin, hava durumundan bağımsız bir sıcaklıktaki su ile temas etmesinde fayda var. Dermatoloji uzmanları, cildin kurumasını engellemek için ılık suda yıkanmayı tavsiye ediyor.
4- Banyo sonrasında havlunuza sıkı sıkı sarılıyor musunuz? Ne kadar hoş ama bir o kadar yanlış. Banyodan çıktıktan sonra vücudu kurulamak için sert kurulama yöntemi yerine hafif hafif kurulamanız, cildinizde kaşınma ya da tahriş olma riskini en aza indirecektir. Ayrıca banyodan çıktıktan hemen sonra nemlendirici sürmek yerine, vücudunuzun banyoda kazandığı nemi koruyabilmesi adına birkaç dakika bekleyin ve nemlendiricinizi ondan sonra uygulayın.
5- En çok küf oluşumuna rutubetli ortamlarda rastladığımızı bilmeyenimiz yoktur. Bu durumun bir evde en çok banyoda rastlanan bir durum olması ise işten bile değil. Küflerin sağlık açısından zararlı oldukları gerçeğini unutmamalı ve banyomuzun iyice havalandırıldığından emin olmayı atlamamalıyız. Duvarlarda, tavanda veya zeminde suların kalmadığından emin olmak, banyonun havalandığının en doğru göstergesidir.