Farklı görünmek mi istiyorsunuz? Yoksa bu ara canınız çok sıkkın, depresyondasınız ve hayatınızda bir şeyleri değiştirmek istiyorsunuz. Hoşlandığınız birisi var, ona kendinizi belli etmek için bir yöntem arıyorsunuz. İyi ama tüm bu sıkıntılar için ne yapmalı. Bir dakika, buldunuz. Aklınıza süper bir fikir geldi: Saçlarınızı boyayacaksınız! Böylelikle kötü hissediyorsanız sizin için de bir değişiklik olacak; farklı görünmek istiyorsanız değişikliğe en çarpıcı yeriniz olan saçınızdan başlayacak ya da hoşlandığınız kişinin gözlerini kamaştırmak için ideal bir yolu kullanacaksınız. Saç boyama sebebiniz belki bunlardan biri ya da bambaşka bir şey. Her ne olursa olsun, siz de dünyadaki milyonlarca kadın gibi saçlarınızı boyuyorsunuz ve her seferinde canınızı sıkacak bir problem olmaması dileğiyle bu işleme başlıyorsunuz. Ben de bu yüzden saç boyama işlemiyle ilgili temel bir rehber oluşturmaya karar verdim. Herkese iyi okumalar.
Renk/Boya Seçimi
Günlerce süren renk arayışları, arkadaşlardan ve aileden tavsiyeler almalar, küçük çaplı anketler sona erdi. Aradığınız rengi buldunuz. Başlamak için önünüzdeki tek sorun hangi markanın boyasını kullanmanız gerektiği. Uzmanların görüşleri ve benim tavsiyem, kesinlikle kalitesiyle kendini ispatlanmış markaları kullanmanızdır. Eğer geçici bir boya istiyorsanız Milk_Shake ürünleri tam size göre. Fakat yarı kalıcı ve kalıcı boya arıyorsanız buradaki ürünlerden istediğiniz herhangi birini gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Mevsimlere Göre Renk Seçimi
Belirli renkler çok hızlı akar ve renkleri solar. Kızıllar, açık sarılar bu renkler arasındadır. Eğer sürekli olarak saç boyamak istemiyorsanız bu renklerden yaz aylarında çok sık duş alındığından uzak durmakta fayda vardır. Kış aylarında nem daha düşük olduğundan akma riski yüksek olan boyalar tercih edilebilir.
Oksidan Seçimi
Her ne kadar boyamalarda çok fazla dikkat edilmese de, saç boyamanın en önemli ögelerinden biri “oksidan” seçimidir. Çünkü oksidan, boyanın aktive olmasını sağlar. Saç boyasını seçerken gösterdiğiniz hassasiyeti oksidan seçiminde de göstermenizde büyük yarar vardır. 10 Vol. oksidan: Saç rengini koyulaştırmak için, 20 Vol. oksidan: Beyaz kapama , 1-2 ton açma işlemi ve saçı aynı tona boyamak için, 30 Vol oksidan: Saçı 2-3 tona kadar açmak için, 40 Vol. oksidan: Saçı 3-4 ton açmak ve röfle ile balyaj uygulamaları için tercih edilmelidir.
Boya Başlasın!
Verdiğiniz siparişler kapınıza kadar geldi, evet artık başlama vakti! Öncelikle ihtiyacımız olan malzemelerin yanı başımızda hazır ve nazır olduğundan emin olalım;
- Boya
- Oksidan
- Eldiven
- Tarak
- Boya sonrası bakım kremi
- Havlu
- Boyama fırçası
- Boya öncesi bakım kremi
Listemize de kontrol ettiğimize göre artık boyama işlemine başlayabiliriz.
İlk Adım
Uygulama
Boyama öncesi kreminizi saçınızın her yerine sürün. Alnıza, kulaklarınıza ve boyanın bulaşabileceği diğer bölgelere vazelin sürmeniz bulaşan boyaları cildinizden temizlemenizi kolaylaştıracaktır. (Vazelin saçla temas etmemelidir) Daha sonra varsa boya karıştırıcı kabınıza (eğer yoksa derin bir kaba) önce oksidanı sonra da boyayı boşaltın. Birbirlerine iyice karışana (homojenleşinceye) kadar karıştırın. 1 tüp boya için 60 gr oksidan (oksidasyon) kullanılır.(1 Tüp boya miktarına eşittir. Ancak bazı markaların tüp gramajları daha fazladır ve aynı gramaja sahip oksidan kullanımı gerektirir.)
En çok gelen sorulardan biri de boyama öncesi saçın temiz mi yoksa kirli mi olması gerektiği sorusudur. Saçın kirli olması (yeni yıkanmış olmaması) boyanın tutmasını kolaylaştırdığı gözlenmiştir. Ayrıca, boyama öncesinde saçınızı tarayıp, tutamlara ayırmanız boyama işlemini hızlandıracaktır.
Boyayı hazırladıktan sonra fırça yardımıyla saçınızın her yerine nazikçe uygulayın. Boyamaya önce saç diplerinden başlayın, bir süre bekledikten sonra uçlarını boyayın ve beklemeye devam edin. Daha iyi bir sonuç için fırçayla boyadıktan sonra ellerinizle tüm saçınıza yedirin.
Bekleme Süresi
Bekleme süresi, saçınızın daha önce boyalı olup olmadığına ve boyanın rengine göre değişir. Bu yüzden kutunun üzerinde yazan bekleme süresine mutlaka uyun. Aksi takdirde istenmeyen renk sonuçlarıyla karşılaşabilirsiniz. Uyguladığınız renk saçınızdaki renkle aynıysa biraz daha uzun kalmasında bir sıkıntı olmayacaktır. Beklerken telefonla konuşmayın. Bunu söylememin sebebi radyasyonun saçınıza zarar verecek olması değil, telefonla konuşurken zamanın nasıl geçtiğini anlamayıp bekleme süresini kaçıracak olmanızdır. Gözünüz sadece saatte olsun!
Bekleme süresi sona erdikten sonra saçlarınızı ılık suyla durulayın. Kremsi sıvı temizleninceye kadar saçlarınıza kesinlikle şampuan sürmeyin. Saçınız temizlendikten sonra boya sonrası kremini sürün ve tekrar ılık suyla durulayın.
İşte Bitti!
Saçlarınızı kuruttunuz ve ayna karşısındasınız. Güzel mi oldu ne…
Eh, size her şey yakışır.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
Güzellikle kalın…
Yorum yap