“Tipik bir iş günü, uyandınız ve kendinizi günün koşturmacasına hazırlamak için banyoya gittiniz. O da ne? Uyumadan önce yıkayıp kuruttuğunuz saçınızın her teline kaos hakim. Paniğe gerek yok, saçınız ile ilgili her sorun için bir çözüm var.”
Böyle saç olur mu?
Olur. Bu soruyu kendinize sürekli soruyorsanız eğer, saçınızı iyi tanımıyorsunuz demektir. Suçlu olan saçınız değil, sizsiniz. Saçınız için uygun ürünleri kullanarak istediğiniz şekle ve parlaklığa kavuşmasını sağlayabilirsiniz. İşte burada siz devreye giriyorsunuz; size vereceğimiz ipuçları ile saç tipinizi öğrenerek saçınız ile barışabilirsiniz.
Aynanın karşısına geçin ve başlıyoruz!
- Method: Saç yoğunluğunu belirlemek
-Saçınızı elleriniz veya bir tarak yardımı ile ikiye ayırın. Her iki saç tutamını tel toka ile tutturmak yardımcı olacaktır.
-Bir taraftaki saç tutamını elinizle kavrayın. Hafif hareketlerle sağa sola oynatarak, saçınızın köklerinden farklı açılarda çıktığını göreceksiniz.
-Saç yoğunluğunuzu tahmin edin. Saç yoğunluğu basitçe, kafa derinizin bir santimetre kare alanı içerisinde ne kadar saç kökünün yer aldığıdır. Kavradığınız bir tutam saçı hareket ettirerek, saçlarınız arasından kafa derinizin ne kadar göründüğünü gözlemleyin.
- Yoğun: Saç tutamınızın dibinde kafa deriniz neredeyse görünmüyorsa saçınız gerçekten yoğun demektir.
- Orta yoğun: Kafa deriniz hafifçe görünüyor ise saçınız orta yoğunlukta.
- Az yoğun: Kafa deriniz çok fazla görünüyor ise az yoğun, seyrek saçlara sahipsiniz.
Saçınızın farklı bölgerlerini de araştırın. Kafanızın diğer bölgelerinde farklılık gösteriyor olabilir.
2. Method: Saç dokusunu belirlemek
– Saçınızı yıkayın. Rutin olarak kullandığınız şampuanı kullanın ve saçınızı duruladığınızda, hiç şampuan kalmadığından emin olun. (Çok fazla terlediğiniz bir günde yapmamaya özen gösterin, bu saçınızın dokusu hakkında yanıltıcı sonuçlara yol açabilir.)
– Saç kurutma makinesi kullanmayın. Bu saçınıza yeni bir doku kazandıracağı için bu yöntem yerine havlu ile hafif hareketler yaparak kurulayın. Saçınız kendi dokusunda kalsın.
– Sıradan bir dikiş ipini 15-20 cm uzunluğunda kesin.
– Saçınızdan bir tel koparın ve, beyaz bir kağıt üzerinde saç telinizi ve dikiş ipini yan yana koyarak karşılaştırın.
Eğer saçınız çok kıvrılıyorsa, iki ucundan tutarak hafifçe düzleştirin. Uçlarını bantlayarak daha kesin sonuçlar elde edebilirsiniz.
- İnce telli: Saç teliniz kestiğiniz ip parçasından ince ise, saçlarınız ince telli demektir.
- Orta kalınlıkta: Saç teliniz ip parçası ile aşağı yukarı aynı kalınlıkta ise saçınız orta kalınlıkta demektir.
- Kalın telli: Eğer saç teliniz, ip parçasından daha kalın ise kalın telli saçlara sahipsiniz demektir.
3. Method: Gözenekliliğini tespit etmek
– Saçınızı yıkayın. Rutin olarak kullandığınız şampuanı kullanın ve saçınızı duruladığınızda, hiç şampuan kalmadığından emin olun.
-Saç kurutma makinesi kullanmayın. Bu saçınıza yeni bir doku kazandıracağı için bu yöntem yerine havlu ile hafif hareketler yaparak kurulayın. Saçınız kendi dokusunda kalsın. Ancak çok fazla kurulamayın. Hafif nem, saçınızın gözenekli yapısını tespit etmek için işimize yarayacak.
-Saçlarınızdan büyükçe bir tutamı avucunuzda hissedin. Hafifçe sıkarak nemliliğine karar verin.
- Düşük gözenekli: Eğer saçınız neredeyse kuru ve çok az bir nem hissediyorsanız saçınız düşük gözenekli demektir.
- Orta seviye gözenek: Saçlarınız ıslak hissediliyor fakat yapışkan değil ise saçınız orta seviyede gözenek içeriyor.
- Yüksek gözenekli: Saçınız ıslak ve yapışkan hissediliyor ve saçınızın kuruması uzun zaman alıyorsa yüksek seviyede gözenekli bir saç tipine sahipsiniz. Saçınız nemin çoğunu tutuyor.
4. Method: Saçınızın yağ seviyesini belirlemek
– Saçınızı yıkayın. Rutin olarak kullandığınız şampuanı kullanın ve saçınızı duruladığınızda, hiç şampuan kalmadığından emin olun. (Çok fazla terlediğiniz bir günde yapmamaya özen gösterin, bu saçınızın dokusu hakkında yanıltıcı sonuçlara yol açabilir.)
– Saç kurutma makinesi kullanmayın. Bu saçınıza yeni bir doku kazandıracağı için bu yöntem yerine havlu ile hafif hareketler yaparak kurulayın. Saçınız kendi dokusunda kalsın.
– Bir gün bekleyin. Bu süre saçınızın normal yağ seviyesine ulaşmasını sağlayacak.
– Ertesi gün sabahında, saçınızın diplerine bir peçete ile hafifçe baskı yaparak sonuçları gözlemleyin.
- Yağlı saç: Peçetenin üzerinde yağ lekeleri görüyorsanız saçlarınız yağlı demektir.
- Orta yağlı saç: Peçete üzerinde hafif bir iz görüyorsanız, orta yağlı saçlara sahipsiniz.
- Kuru saç: Peçete üzerine hiç yağ izine rastlamadıysanız, tamamen kuru demektir.
5. Method: Elastikiyetini belirlemek
– Saçınızdan bir tel koparın, ortasından koparmak yerine kökünden koparmaya çalışın.
-İki ucundan tutarak yavaşça gerin.
- Yüksek elastiklik: Saç teliniz, gerdiğinizde kopması uzun sürüyor ve bir esneme hissediyorsanız yüksek elastik özellikli saçlarınız var demektir.
- Orta elastiklik: Saçınız kopmadan önce hafifçe esniyorsa, orta düzeyde elastikliğe sahip.
- Düşük elastiklik: Saçınız hemen kopuyor ve hiç esneme hissetmiyorsanız, düşük elastikliğe sahip demektir. Güçsüz saçların ortak özelliği budur.
“Artık saçınızın özelliğini biliyor ve saçınızı tanıyorsunuz. Her sabah uyandığınızda saçınıza bakıp üzülmek yerine, saç tipinize uygun olan şekillendiricileri ve bakım ürünlerini kullanarak hem zamandan tasarruf edebilir, hem de saçınızı istediğiniz şekle sokabilirsiniz. Unutmayın, saçlarınız sizin sorumluluğunuzda!”
Yorum yap